Misschien heb je dit jaar plannen om je huis te (laten) renoveren. Dat kan een grote of een kleine renovatie zijn. Met de stijgende energieprijzen kan het handig zijn om bij de renovatie te kijken naar mogelijkheden om duurzamer te verwarmen. Als je dat meteen meeneemt in je stappenplan, dan ben je goed voorbereid op de toekomst. Want de overheid stelt het vanaf 2026 zelfs verplicht om bij het vervangen van je cv-ketel over te stappen op een duurzamer alternatief zoals een hybride warmtepomp. In dit artikel zetten we een aantal tips op een rij als je duurzamer wilt gaan verwarmen.

Hybride warmtepomp? Kies voor All-Electric Ready

De kop klinkt misschien meteen als een verkooppraatje, maar niets is minder waar. Als je niet meteen gasloos wilt verwarmen en je cv-ketel is nog redelijk nieuw, dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp die kan samenwerken met je cv-ketel. Daar kun je al flink mee besparen op je gasverbruik. Als je in de toekomst volledig gasloos wilt gaan, dan is het goed om te kijken naar een zogeheten All-Electric Ready warmtepomp. Dat is een hybride warmtepomp die na een simpele uitbreiding heel makkelijk All-Electric gemaakt kan worden.

Denk ook aan het isoleren

In principe kun je in woningen uit alle bouwjaren wel een (hybride) warmtepomp plaatsen. Maar het rendement is altijd beter wanneer je huis goed geïsoleerd is. Zeker als het gaat om een all-electric warmtepomp. Die kan niet goed functioneren wanneer het huis te veel warmte verliest. Denk daarbij niet alleen aan spouwmuurisolatie en HR-beglazing, maar ook aan dakisolatie en het na-isoleren van de kruipruimte. De Rijksoverheid geeft ook tips voor het isoleren van woningen.

Subsidie voor warmtepompen

Als je dan toch duurzamer wilt verwarmen, dan is het goed dat je in aanmerking kunt komen voor de zogeheten ISDE-subsidie. Dit scheelt uiteindelijk in de investeringskosten. De subsidie geldt specifiek voor bestaande woningen en je krijgt deze zowel voor een hybride als een all-electric warmtepomp. De hoogte van de subsidie hangt onder andere af van het type en het vermogen van de warmtepomp.

 

Met behulp van de bovenstaande tips hebben we je in ieder geval al wat op weg geholpen als het gaat om renoveren en duurzamer verwarmen. Zo kom je straks prettig thuis in het koude winterweer. Win informatie in bij een installateur die verstand van zaken heeft. Die kan adviseren wat voor jou de beste oplossing is.