Nu de winter snel nadert, is het de hoogste tijd om je huis op het echt koude weer voor te bereiden. Het is belangrijk om winterklaar te zijn. Zodat jouw huis en je gezin comfortabel en warm kunnen blijven als het koude weer aanbreekt. Door enkele eenvoudige taken uit te voeren, kan ook jij de energie-efficiëntie van jouw woning verhogen. Zo bescherm je het niet alleen tegen schade door het barre winterweer, maar arriveer en verblijf je ook in een veel comfortabeler huis.
Hoe je comfortabel thuis komt
In een comfortabel huis thuiskomen is een genot als je vanuit het gure winterweer naar binnen stapt. Dit begint al met de bescherming van een deurluifel bij jouw voordeur. Dit is een perfecte aanvulling aan jouw woning wanneer je jezelf en jouw entree graag tegen allerlei weerselementen wilt beschermen.
Eenmaal binnen zorgt een goede deurmat ervoor dat dit het straatvuil en vocht van buiten tegenhoudt. Iets wat vooral via schoenen en laarzen met een grof profiel binnenkomt. Beter nog is het om die schoenen hier uit te doen, om ze lekker voor een paar fijne en warme pantoffels te verwisselen.
Aandacht voor de inrichting
Weet ook dat als je in de woonkamer een zitbank vlak voor een radiator plaatst, dit echt een inefficiënte manier is om warmte vast te houden. Het vrijhouden van radiatoren is immers de beste manier om ervoor te zorgen dat de warmte zoveel mogelijk wordt afgevoerd en het huis warm blijft.
Verder is het belangrijk om te weten, dat hoewel zonlicht een handige (en gratis) manier is om je huis overdag warm te houden. Het een prima idee is om zodra de zon ondergaat jouw gordijnen te sluiten. Om zo te voorkomen dat er warmte verloren gaat.
Versier je huis ook zeker met kleurrijke en gezellige laagjes. Kussens, grand foulards, fleece dekens en plaids kunnen in de winter bijvoorbeeld een groot verschil maken voor de uitstraling en het comfort van de woonruimtes. Het is bovendien altijd prettig om zoiets als een plaid in de buurt te hebben. Voor als je lekker knus onder iets op de bank wilt kruipen.
Installeer een slimme thermostaat
Door de temperatuur ‘s nachts niet te hoog in jouw woning te houden, kun je veel geld op stookkosten besparen. Maar onder de 12 °C zakken kan tot allerlei problemen leiden. Het is daarom het beste om je woning in de winter niet kouder dan 15 °C te houden.
Een andere handige tip is om de maximum temperatuur van jouw boiler net een beetje lager te houden. Zo verbruikt deze minder energie en kan je zo dus ook geld besparen. CV-ketels (en schoorstenen) moeten absoluut minimaal één keer per jaar door een specialist onderhouden worden om brand- en rookschade te voorkomen.
Je moet er daarnaast voor zorgen dat je leidingen thuis niet bevriezen en uitzetten. Slimme thermostaten of temperatuur monitoren waarschuwen je veelal draadloos voor allerlei ongebruikelijke lage temperaturen in een woning, wat een mogelijke voorbode is van de bevriezing van leidingen.
Veel slimme thermostaten zijn ook zelflerend. Dit betekent dat ze automatisch, voor een maximaal comfort en energiebesparing, jouw verwarming kunnen aanpassen als jij niet thuis bent. Sommige systemen kunnen daarbij zelfs de GPS locatie van je mobiele telefoon gebruiken om zo te voorspellen wanneer je naar huis gaat. Of de verwarming automatisch lager zetten als jij weggaat.
Check de tocht onder deuren en de afdichting rond ramen
Het zal je misschien verbazen hoeveel energie er onder deuren verloren kan gaan, die niet goed afgesloten zijn. Om dit energieverlies te verminderen, kun je bijvoorbeeld de tochtstrip onder jouw deur vervangen.
Je kunt daarnaast ook veel warmte rond jouw ramen verliezen. Door ervoor te zorgen dat ze goed afgedicht zijn, kun jij jouw stookkosten ook drastisch verlagen. En het comfort in jouw woning verhogen.
Voeg extra isolatie aan zolders, kelders en kruipruimtes toe
In veel oudere woningen is de zolder niet of nauwelijks geïsoleerd. Het toevoegen van isolatiemateriaal aan de zolder, muren of vloeren kan een groot verschil in de winter maken om warmte vast te houden. En om in de zomer de koele lucht binnen te houden.
Goed geïsoleerde kelders en kruipruimtes helpen ook om leidingen beter te beschermen. Overweeg daarnaast om garages en andere onafgewerkte gedeeltes van een woning of tuinhuis te isoleren. Om zo te voorkomen dat daar leidingen bevriezen.
Er kan uiteindelijk geconcludeerd worden, dat wanneer het koude weer voor de deur staat. Het de beste tijd is om je thuis lekker in te nestelen en van jouw huis een toevluchtsoord te maken. De bovenstaande aandachtspunten kunnen ervoor zorgen dat jij bij het volgen ervan een extra laagje comfort aan al je woonruimtes toevoegt. Zo kom je altijd weer in een prettig en comfortabel huis thuis!