Het selecteren van de beste ontwerpen voor jouw interieur kan soms behoorlijk lastig zijn. Er zijn zoveel verschillende aspecten om goed over na te denken, zoals de meubels, het behang, de verfkleuren en bijbehorende accessoires.

Als jij je huis graag zelf als een professional wilt inrichten, behandel dit dan als een leeg doek. Zo krijg je de kans om het tot een geweldige ruimte om te toveren. Dit alles geïnspireerd door diverse design magazines, de social media, plus deze onderstaande tips.

Ga voor een kleurrijke voordeur

Jouw voordeur biedt de eerste indruk van jouw huis. Een gedurfde en kleurrijke deur maakt nog voordat jouw gasten de drempel overstappen een design statement. Het is zo dan ook een makkelijke en betaalbare upgrade die de toon voor de rest van het huis zet.

Laat je daarbij vooral door je gevoel leiden wat betreft de kleur die jij ervoor kiest. En zorg er uiteraard voor dat dit de algehele verfkleuren in jouw huis aanvult. Dit geldt voor de binnendeuren en de rest van de bepalende interieurstijl.

Geef elke woonruimte een centraal punt

Bepaal waar je het brandpunt in elke kamer wilt hebben. Nee, dit hoeft echt niet de tv te zijn! Misschien is het een open haard, een kenmerkende muur of het prachtige uitzicht naar de tuin. Maar wat het ook is, rangschik jouw meubels en accessoires nu om dit middelpunt te benadrukken. En probeer die layout ook dusdanig samen te stellen om conversaties erin te stimuleren.

Breng diverse soorten verlichting aan

Voor wat meer functie en ‘drama’ zou je in elke kamer drie soorten verlichting moeten hebben. Het gaat hier om omgevingslicht (inbouwspots of plafond armaturen), taakverlichting (hanglampen) en accentverlichting. Het gebruik van meerdere soorten verlichting geeft elke ruimte immers een verzorgde uitstraling.

Voeg kamerplanten toe

De toevoeging van kamerplanten maakt elke kamer niet alleen direct een stuk gezelliger, maar houdt de lucht ook schoon. Zelfs als je geen groene vingers hebt, zijn er gelukkig voldoende planten die erg vergevingsgezind zijn. Wees ook niet bang om meerdere planten in één ruimte te zetten. Plaats bijvoorbeeld kleine vetplanten op een boekenplank, plus grote groene planten in vloerpotten.

Mix en match al je meubels en gebruik texturen

Het lijkt handig om een bank met bijpassende loveseat, plus een fauteuil en bijpassende poef te kopen. Maar weersta als je het kunt die drang! Het mixen en matchen van meubelstukken voegt per slot van rekening meer visuele interesse en diepte aan een kamer toe. En zorgt er bovendien voor dat het er niet als een meubelshowroom uitziet.

Dit kan zo simpel zijn als het inrichten van je eetkamer met een prachtige donkerhouten tafel, geaccentueerd door contrasterende houten of gestoffeerde eetkamerstoelen. In de woonkamer zou je voor een bank in een neutrale kleur kunnen gaan. Gecombineerd met een leren poef en bijzetstoelen die met een leuke stof bekleed zijn.

Aangezien je niet wilt dat de meubels te veel hetzelfde zijn, wil je natuurlijk ook wat afwisseling in het textiel en de accent stukken van je huis. Zo is nu bijvoorbeeld het mixen van metalen voorwerpen behoorlijk trendy.

Gebruik je designers oog

Minder is vaak meer als het om decoratie gaat. Het is erg gemakkelijk om in het aanbrengen van allerlei toevoegingen in je interieur verstrikt te raken. Aanvullingen die uiteindelijk meer een afleiding in plaats van verbetering kunnen zijn. Check om deze reden regelmatig alle kamers in je woning. En verwijder dan de items die ofwel een verkeerde plek in je huis hebben gevonden. Of die zich gewoon teveel in deze ruimte opdringen.

Vergeet als laatste niet dat het stylen van jouw interieur geen race is. Overhaast jouw beslissingen dus niet als het om jouw huis gaat. Laat de dingen daarom liever evolueren. Het is immers echt niet nodig om jouw design plannen in een recordtijd af te ronden.