Tegenwoordig zijn er tal van wijnaccessoires op de markt. Wijnaccessoires staan beter bekend als wijngadgets. Bepaalde wijnaccessoires kunnen de wijnervaring verbeteren. In dit artikel lees je over de meest handige wijngadgets die elke wijnliefhebber in huis zou moeten hebben, om een zo verfijnd mogelijke drinkervaring te creëren.

Een wijnglas van goede kwaliteit

Een wijnglas van hoge kwaliteit ziet er niet alleen mooier uit, maar verbetert ook de smaak van de wijn. Een aantal van de beste kristalmerken om uit te kiezen zijn bijvoorbeeld: Zalto, Stolzle, Riedel en Bormioli. Voor wie een beperkt budget heeft, zijn er ook genoeg goedkopere varianten die dezelfde voordelen bieden. Kies altijd een glas met een mooie buik, dunne lippen en een licht gebogen bovenrand zodat de smaak en aroma’s van de wijn het beste geproefd kunnen worden.

Een handige wijnopener

Er is niks vervelender dan gekurkte wijn. Een goede kurkentrekker is een must, zodat de kurk niet breekt of gaat kruimelen in de wijn. Kurkentrekkers zijn er in verschillende stijlen en prijscategorieën. Kurkentrekkers in twist-stijl zijn het meest gemakkelijk te gebruiken, met name de zelftrekkende modellen. Vergeet niet een foliesnijder aan te schaffen bij de kurkentrekker. De kurkentrekker van de sommelier is dubbel scharnierend en zeer gebruiksvriendelijk. Met deze kurkentrekker kun je de fles openen zonder je pols te belasten.

Een goede wijnkanter

Kurken van oude wijnen zijn vaak broos en kruimelen wanneer je deze er uit probeert te trekken. Oudere wijnen moeten bijna altijd gedecanteerd worden, omdat opgehoopt bezinksel er uit gefilterd moet worden. Dat gezegd hebbende, hebben bijna alle wijnsoorten baat bij decanteren. Vooral de smaak van de meer gedurfde wijnen zal sterk verbeterd worden door decanteren vanwege de grotere wijn-lucht-oppervlakteverhouding.

Een wijnkoeler of ijsemmer

Met name witte wijnen, rosé wijnen en mousserende wijnen moeten goed gekoeld blijven om de juiste smaak te behouden. Een ijsemmer of wijnkoeler moet diep genoeg zijn om de fles tot aan de schouder te kunnen vullen met ijs, een beetje water en wat zout. Een alternatief voor de ijsemmer is de kurkijspegel. Deze steek je in de mond van de fles waarmee de wijn koel gehouden wordt.

Een wijnkoelkast of wijnkelder

Voor echte wijnliefhebbers die de benodigde ruimte en het geld hebben, is een wijnkoelkast of wijnkelder ideaal. Koop je graag wijnflessen in grote aantallen en wil je een deel er van laten rijpen? Dan is een wijnkoelkast zeker de investering waard. Wijnkoelkasten zijn verkrijgbaar van kleine aanrechtversies tot kamerhoge kasten, met een verscheidenheid aan opslagruimtes en lades. Zijn de meeste van je wijnen echter binnen een paar weken na aankoop al op? Dan kan het voldoende zijn om de wijnen op te slaan in een omgeving met een redelijk gecontroleerde temperatuur.

Bron: Wineandbarrels.nl