Bij een goede maaltijd hoort een goed glas wijn. In veel gevallen zul je dan ook geneigd zijn om te kijken naar een wijn die afkomstig is uit een van de bekende wijn producerende landen. Je komt dan al snel uit bij een Franse of Italiaanse wijn. Toch kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor een wijn uit een van de minder bekende landen zoals Armenië. Armeense wijnen zijn in Nederland relatief onbekend, maar zijn minstens zo indrukwekkend als de bekende Franse en Italiaanse wijnen.

Duizenden jaren ervaring met de productie van wijn
De kunst van het produceren wijn had men al vroeg onder de knie in Armenië. Zo’n 6.000 jaar geleden was er in het zuiden van het land al een wijnmakerij gevestigd. Dat is dus nog voor de Romeinen de wijnbouwcultuur introduceerden in Noord-Frankrijk en andere delen van Europa. Nog steeds wordt er in Armenië wijn geproduceerd. In veel gevallen gebeurd dat nog op de traditionele manier waarbij amforen worden gebruikt voor het fermentatieproces.

Unieke druivenrassen
Kenmerkend voor Armeense wijnen is het gebruik van de inheemse druivensoorten. In totaal kunnen we negen verschillende druivensoorten onderscheiden die in Armenië worden geteeld voor de wijnproductie. Dit zijn de belangrijkste vijf soorten:

• Areni (rode wijn)
• Kakhet (rode wijn)
• Makhali (witte wijn)
• Voskehat (witte wijn)
• Garandmak (witte wijn)

Met dergelijke unieke druivenrassen is het een koud kunstje om je gasten te verrassen met een van de vele goede Armeense wijnen voor bij het diner.

Armeense wijnen
Het grote aantal druivensoorten zorgt voor een behoorlijk grote variëteit aan smaak. Het kiezen van een goede Armeense wijn voor bij het diner is daardoor niet alleen een kwestie van smaak, maar is ook afhankelijk van je budget. De relatieve onbekendheid van Armeense wijnen betekent niet dat deze wijnen per definitie goedkoop zijn. Gemiddeld genomen zijn deze wijnen zeer betaalbaar, maar er zijn enkele uitschieters bij. Zo behoren de wijnen van Zorik Gharibian tot de absolute top. Op zich is dat niet zo heel vreemd, Gharibian schakelde de Italiaanse wijnmaker Alberto Antonini in om zijn wijnen internationaal op de kaart te zetten. Dat is behoorlijk goed gelukt en inmiddels mogen zijn wijnen zich verheugen op een groeide internationale belangstelling.

Rode, rosé en witte wijn
Zoals je mag verwachten is de wijnbouw in Armenië behoorlijk gevarieerd. Naast de eerder genoemde rode wijn, worden er ook rosé wijnen en witte wijnen geproduceerd. Bekende wijngebieden in Armenië zijn bijvoorbeeld de Ararat-vallei, de vallei aan de voet van de berg Ararat, de Noordoostzone, Vayots Dzor en Zangezur. Nabij de berg Ararat vinden we de meeste wijngaarden en wijnhuizen. Deze regio is goed voor zo’n 65% van de totale wijnproductie van Armenië. Dat juist hier veel wijnen worden geproduceerd is goed verklaarbaar. In deze regio is sprake van een sterk vulkanische bodem waar de Areni-druif juist zeer goed gedijd. Ondanks de locatie van veel wijngaarden, deze bevinden zich vaak op relatief grote hoogte, levert deze druif indrukwekkend goede wijnen.

Bron: www.drinkrituals.nl