We drinken met zijn allen liters koffie ieder jaar, maar er zijn maar weinig mensen die zich echt verdiept hebben in hun dagelijkse bakkie troost. Koffie is veel meer dan dat bruine goedje dat vanzelf uit het koffiezetautomaat komt lopen!

Koffie blijft populair

Hoe je je koffie ook drinkt, je bevindt je altijd in goed gezelschap. Van de ouderwetse filterkoffie die nog niet zo lang geleden de Hollandse standaard was tot de koffiepads die een plekje veroverden in menig huishouden. Of pak je het liever professioneler aan, met goede koffiebonen die je vermaalt in je eigen geavanceerde apparaat? Drink jij vooral koffie als je thuis bent, of is het meer iets voor op je werk? En haal je misschien, net als veel andere mensen, steeds vaker onderweg koffie, al dan niet met bijzondere smaakjes?

Dit wist je vast nog niet

Koffie is bruin, en dus neem je misschien aan dat de koffiebonen waarvan je drankje gemaakt is dat ook zijn? Mis! Ja, de koffiebonen die je kunt kopen zijn bruin, maar dat zijn ze niet van nature. Koffiebonen zijn ook eigenlijk helemaal geen bonen, het zijn de pitten van de koffiebes. Deze zijn groen. Groen! Kun je het je voorstellen, dat je koffie groen zou zijn?

Naarmate deze ‘bonen’ rijpen kleuren ze van geel naar rood, en daarmee al meer richting de koffiekleur die wij kennen. Door ze te branden krijgen ze uiteindelijk hun bruine kleur, die ze op hun beurt weer afgeven aan het water waarmee je koffie maakt.

Er zijn heel veel verschillende koffiebonen in de wereld, maar slechts twee ervan kunnen ook echt worden gebruikt om koffie van te maken: Arabica en Robusta. Arabica is de meest gedronken soort in de wereld. Wil je koffie kopen, dan is de kans dus groot dat je een bakje Arabica krijgt voorgeschoteld; 70% van de koffie is Arabica. Deze koffie is redelijk zacht en aromatisch van smaak en bevat minder cafeïne dan die andere soort, Robusta. Robusta is door het hoge gehalte cafeïne wat krachtiger en sterker, waardoor niet iedereen de smaak kan waarderen. Om deze reden wordt de Robusta vaak vermengd met de Arabica, voor de beste mix van de twee soorten koffiebonen

Een ander feitje over koffie dat je vast nog niet kende, is de intensiteit. Je denkt misschien dat dit iets zegt over het gehalte cafeïne, maar dit is niet het geval, het geeft alleen de brandgraad aan. Wil je dat je bakje koffie veel cafeïne bevat? Dan is het zaak om de koffie zo lang mogelijk in aanraking te laten komen met water. Hoe langer de (vermalen) koffie namelijk met het water waarmee je de koffie zet in aanraking komt, des te meer cafeïne het kan afgeven.