Wijn en spijs combineren kan nog een hele uitdaging zijn, vooral wanneer je niet weet waar je moet beginnen. Toch is het maken van een goede combinatie zeker het proberen waard, want het kan een wijn en/of het gerecht zeker ophalen.

Rosé wijn combineren

Wat veel mensen niet weten is dat rosé wijn vaak het goede antwoord is. Of het nu gaat om een stukje gegrilde lamsbout, een salade met gorgonzola en spinazie, aubergine met kaas of gegrilde calamaris, rosé past er allemaal bij. Het is daarom ook de perfecte wijn voor bij tapas. Tijd dus om rosé te kopen.

Wijnen uit de regio

Er wordt wel gezegd dat de beste droge rosé wijnen uit de Provence komen. Het gaat bij deze wijnen vaak om een blend van verschillende druivenrassen. Grenache, Cinsault en Mourvèdre zijn veel gebruikte druiven. Heeft een rosé wat kruidigheid en lekker veel kracht, dan is het een perfecte begeleider bij het eten. Wat dit soort wijnen wel kunnen missen, dat zijn de nodige zuren. Zit er dus veel zuur in het gerecht, dan is een Sauvignon Blanc wellicht weer beter. Of een rosé nu licht of donker van kleur is, zegt niets over de zoetheid van de wijn. De kleur van de rosé heeft te maken met de tijd dat het sap van de druiven in contact heeft gestaan met de schillen en pitten van de geperste druiven. In de schil zit namelijk de kleur. Des te langer de inweking, des te meer tijd het sap heeft om kleur aan de schillen te onttrekken